Fietsen langs de grenzen van België deel 9: De Gaume
Delen

ReisReporter Bruno Loockx fietste in 2004 een tot de verbeeldingsprekende route langs de grenzen van België. Voor Uitgeverij Lannoo bundelde hij deze tocht tot een bijzondere fietsgids. Gedurende 14 opeenvolgende weken blikt hij terug op zijn fascinerende fietstocht met exclusieve foto’s. Deel 9: De Gaume

Met het stalen ros door de Belgische Provence
In deze regio is alles zachter: de natuur, het klimaat en de mensen. Je fietst door prachtige loofbossen en rijkelijk bebloemde weilanden onder een extra straaltje zon. Wie denkt dat het in de hele Ardense regio zwaar fietsen is, vergist zich schromelijk. De Gaume laat zich gemakkelijk per fiets verkennen dankzij de heuvelkammen van de cuesta’s. Beschut tegen gure winden uit noordelijke of westelijke richting zul je optimaal genieten van deze zuiderse streek en energie te over hebben om de plaatselijke gastronomie en het warme onthaal van de Gaumaise te waarderen.

De Gaume, een klein beetje ‘la Douce France
De Gaume is een kleine streek in het uiterste zuiden van België, waarvan de bovengrens min of meer bepaald wordt door de prachtige Semoisvallei. Beschermd door 3 cuesta’s geniet men hier van een microklimaat omdat noorden- of oostenwind geen vat hebben op de zuidelijk georiënteerde valleien. Het meest zuidelijke dorpje in deze streek en België is Torgny, dat tevens de grootste bekendheid geniet. Een andere bekende plaats in het zuidelijkste landdeel is de abdij van Orval. De minder gebruikte naam voor de regio is Lotharingen.

Dat alles hier een beetje anders is dan in de rest van de Ardennen merk je vlug. Dit landschap is vlakker en daardoor aangenamer om door te fietsen. Anderzijds lijkt de huisstijl ook veel meer zuiders, door de traditionele bepleistering met een mengeling van zand en kalk. De daken van de huizen hebben van die typische rode ‘kanaal’ dakpannen, die nog een overblijfsel zijn van de Romeinse periode. Ook de taal is helemaal verschillend. Ze spreken een Romaans dialect of het Lotharings taaltje, zoals me hier zegt.

Ook het toerisme gedijt hier anders dan in vele streken. Je kunt hier niet spreken van massatoerisme, een terrasjescultuur of uitzinnige, lawaaierige bezoekers. Alles verloopt hier rustig, op een typische zuiderse mentaliteit. Gepaard met een mooi bewaard patrimonium, een rijke natuurdiversiteit, het vriendelijke warme onthaal van de inwoners en net die enkele temperatuurgraadjes meer voelt de Gaume terecht een klein beetje aan als La Douce France.

Plaatselijke gastronomie
Een streek ontdekken betekent ook kennismaken de leefgewoonten en de streekgerechten. Drie gerechten worden van oudsher op de eettafel in de Gaume geserveerd: de ‘Touffaye’, de ‘Cabu Roussi’, en de Gaumse vleestaart ‘Pâté Gaumais’. De Cabu Roussi is een gerecht, gemaakt op basis van gehakte witte kool, dat zacht gekookt wordt met schapenvlees. La Touffaye is een aardappelstoofpotje met ui en gerookte spekreepjes. Dit wordt bij voorkeur opgediend met een verse sla van paardenbloemen vermengd met hard gekookte eitjes. Pâté Gaumais is een vleestaart bereid in een marinade op basis van witte zijn. Deze taart wordt warm opgediend als hoofdschotel of een smakelijk opgewarmd tussendoortje om de kleine honger te stillen.

Van Florenville naar Arlon praktisch

Afstand : 132kilometer
Beschrijving route : een driedaagse tocht door het zuidelijkste deel van België. Dankzij de plateaus van de cuesta’s is het niet moeilijk om te fietsen, met uitzondering van enkele venijnige hellingen.

Lezersvoordeel
Lezers van ReisReporter.be kunnen een ‘gesigneerde’ fietsgids bestellen voor de uitzonderlijk prijs van € 12,95 verzending inbegrepen, een prijsvoordeel van 5€! Bestellen kan door het sturen van een email met vermelding ‘Fietsen langs de grenzen van België’ naar info@reisreporter.be. Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt.

Opdracht volbracht dankzij de medewerking van…
Bij deze gelegenheid wil ik nogmaals de volgende mensen bedanken: het personeel van Batavus Fietsen dat ervoor zorgde dat het traject op ‘wieltjes liep. Fietsenmaker Dirk van Fietsen Van Genechten, die steeds bereid was de fiets ‘gesmeerd’ te laten rijden. De firma AGU, die me leerde dat er in alle seizoenen te fietsen valt als je maar de juiste kleding aantrekt en dat je probleemloos een heleboel spullen veilig en droog kunt meezeulen. Garmin GPS, die me steeds op het juiste spoor zette bij het uitstippelen van deze bijna tweeduizend kilometer lange fietstocht. Dankzij Konica-Minolta (ondertussen Sony) kon ik het boek en deze artikels voorzien van sfeervolle beelden. Last but not least gaat mijn dank uit naar de medewerkers van de toeristische diensten ‘Office de Promotion du Tourisme Wallonie’ en ‘Toerisme Vlaanderen’.

DBH FietsGrensBel cover Auteur : Bruno Loockx
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina’s : 216 Bladzijden
ISBN nummer : 978-90-209-6006-8
Uitgeverij : Lannoo
Prijs : € 17,95

Foto’s : © Bruno Loockx

Bruno Loockx

  • Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.
  • Bruno Loockx schreef reeds 215 artikels voor Reisreporter.
  • De andere berichten van Bruno Loockx

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven