Betoverend Noorderlicht in Finland
Delen

In noord Finland, ten noorden van de poolcirkel, kun je op heldere nachten aurora borealis worden waargenomen en dit tot 200 keer per jaar. Nu zijn er zelfs verschillende manieren om van dit prachtige Noorderlicht te genieten!

Aurora Borealis
De kans om Poollicht te zien wordt groter naarmate men meer naar het noorden trekt. In Kilpisjärvi en Utsjoki zie je in de winter het noorderlicht tijdens 3 van de 4 nachten. Zelfs in Helsinki kan je een 20-tal keer per jaar noorderlicht zien, in streken waar er minder stadsverlichting is. Het seizoen voor het zien van Noorderlicht is van september tot maart, en de beste maanden zijn dan ook september en maart. Tijdens de zomer is het licht te helder om dit verschijnsel te kunnen waarnemen.

Bewonder het Noorderlicht vanuit de Panorama Bus
Igloo Village Kakslauttanen, dichtbij Ivalo, biedt de meest gunstige omstandigheden om het Noorderlicht te bewonderen. Het dorp was pionier in het gebruik van de eerste glazen iglo’s, gemaakt uit speciaal thermisch glas dat het interieur op kamertemperatuur houdt, terwijl het venster vorstvrij blijft, zelfs bij een temperatuur van – 30°C. Nieuw voor 2010 is de Sky Panorama Bus, een unieke kans voor Aurorajagers in het barre landschap van Lapland. Deze bus is beschikbaar elke avond vanaf augustus en is geschikt voor groepen. De Sky Panorama Bus is de enige bus in Finland die is uitgerust met een panoramisch dak. De prijzen voor Aurora jagen bedragen € 60 per persoon, hierin begrepen de terugreis vanuit Kakslauttanen en de diensten van de gids.
Voor meer inlichtingen over Kakslauttanen, zie www.kakslauttanen.fi

Sneeuwmobiel
Iets meer gewaagd, de Middernacht Sneeuwmobiel, ook gekend als de Aurora Safari, combineert de schoonheid van het Noorderlicht met de uitdaging van sneeuwmobielen tijdens de nacht. ’s Avonds worden bezoekers weggebracht naar ijsvelden op speciaal gekozen plaatsen, ver weg van het kunstlicht. Om deze buitengewone ervaring nog een extra dimensie te geven, worden warme dranken geschonken rond een spetterend kampvuur. De Aurora Safaris van Safaris Unlimited in Kemi duren anderhalf uur en kosten € 63 per persoon, halve prijs voor kinderen.
Meer inlichtingen vind je op www.safarisunlimited.fi

Genieten van het Noorderlicht vanuit een heet openluchtbad
Als je een ietwat meer ontspannende benadering verkiest om de aurora te zien, spreekt het comfort van je eigen warme bad je misschien meer aan? Hotel RukaVillage is een splinternieuw klasse hotel, dat gelegen is in het centrum van het populaire skioord Ruka. De ruime appartementen bieden privé sauna’s en hete openluchtbaden, die je de kans bieden te ontspannen en het wonder van het Noorderlicht te aanschouwen zonder dat je er enige moeite hoeft voor te doen, behalve dan je arm opheffen om van je favoriete drankje te nippen. Ruka is omringd door de Noordelijke wildernis, bevroren meren en bossen die onder een sneeuwtapijt liggen. Het ligt juist onder de Poolcirkel, dichtbij de Russische grens. Deze breedtegraad garandeert sneeuw waarop je kan skiën van eind november tot begin mei. Wintertarieven voor zeven nachten in Ruka Village beginnen aan € 710 per kamer met dubbel bed, slaapsofa, keuken, balkon en sauna.
Voor info en reservatie, zie www.ski-inn.fi

Aurora Chalet
Een ander hoogtepunt is de Aurora Chalet in Luosto. Zoals de naam het al zegt, is het hotel volledig uitgerust voor gasten die op zoek zijn naar aurora-ervaringen. Een speciaal alarm van het hotel verwittigt je als je moet opkijken naar het Noorden en alle kamers zijn gebouwd met zicht op de noordelijke horizon, zodat je lekker vanuit je privé kamer de aurora’s kan zien vlammen aan de hemel. Alle ruime kamers hebben een eigen sauna en sommige hebben zelfs een open haard. De wintertarieven voor een tweepersoonskamer met privé sauna, ontbijt en Noorderlicht-alarm beginnen vanaf vanaf € 98.
Meer inlichtingen op www.aurorachalet.fi

Arctic Snow Hotel
Voor een totaal andere hotelervaring kun je naar het Arctic SnowHotel Zoals de naam suggereert, is het hotel gebouwd met sneeuw en ijs. Het is gelegen dichtbij de hoofdstad van Lapland: Rovaniemi. De gasten krijgen warme, met fleece gevoerde slaapzakken om hen te beschermen tegen de koude winternachten met temperaturen die kunnen dalen tot – 30 0. De temperatuur in de kamers zelf wordt op een relatief gezellige warmte van 0 tot 5° C gehouden. In de hete openluchtbaden kunnen de gasten relaxen en de hemel afspeuren naar Noorderlicht, terwijl ze hete drankjes gereserveerd krijgen. Een traditionele Finse sneeuwsauna maakt de ervaring compleet met zijn typerende vochtige warmte. Kamers voor koppels kosten € 110 per persoon per nacht en € 500 voor families of groepen. Het verblijf omvat een rondleiding in het ijshotel, slaapzakken van uitstekende kwaliteit, toiletfaciliteiten en ontbijt in het Log Restaurant.
Wil je meer weten, kijk dan op www.arcticsnowhotel.fi

PRAKTISCHE INFO
Internet: www.visitfinland.com

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven