Ontdek het verleden van de Oranjes in het bruisende Diest!
Delen

Dat het in Diest goed vertoeven is wisten de prinsen van Oranje-Nassau reeds 300 jaar geleden. Vandaag verrast de bruisende Oranje- en vestingstad aan de Demer graag zijn bezoekers met haar Christelijk en militair patrimonium. Ga mee op tocht in het spoor van de Oranjes en ontdek een meeslepend verleden!

Gebedshuis met Mosterdpot
Deze stadsverkenning start op de grote markt aan de Sint-Sulpitiuskerk. Opgetrokken uit ijzerzandsteen en witte kalksteen is het gebedshuis een prachtig voorbeeld van de Demergotiek. Tip! Dwaal even door de rijke, waardevolle schatkamer en langs het bijzondere graf van Prins Filips Willem. De merkwaardige vieringstoren van de kerk is in de volksmond gekend als de Mosterdpot. Vanaf de 17de eeuw vond de beiaard hier onderdak. De 47 klokken worden wekelijks op woensdagvoormiddag en op feestdagen bespeeld door stadsbeiaardier Teun Michiels.

Bezoek de Prins van Oranje-Nassau
De historische kern van Diest bestaat uit een wirwar van gezellige straten en steegjes rondom de Grote Markt. Hoewel de vele gemoedelijke cafeetjes en terrassen lonken laten we ze even voor wat ze zijn. Naast de hoofdkerk zie je het classicistische stadhuis dat uit 3 gebouwen bestaat. Het linkse deel was ‘de Hofstadt’, waar de Heren van Diest verbleven als ze in hun stad waren. In het midden heb je het ‘Schepenhuys’, waar belangrijke gasten welkom waren. En het rechtse deel ‘de Oordt’ huisvestte de rentmeesterij. Het recent gerenoveerde ‘Stadsmuseum De Hofstadt’ belicht onder andere het leven van Prins Filips Willem en toont het beste uit de Diestse kunstverzameling zoals het pronkstuk ‘De Annunciatie’, een Vlaams topstuk. Dit is een schilderij van Hendrick ter Brugghen, één van de grootste schilders van de Utrechtse school. De fraaie collectie bevat ook nog het zilverwerk van de Diestse gilden en de ‘besloten hofjes die in een nieuw interieur op een originele manier worden tentoongesteld. Doen!

Veilig onderkomen in woelige tijden
In woelige tijden zochten de kloosterordes een veilig onderkomen achter de stadswallen. Zo ook de Norbertijnen van Tongerlo en Averbode. In deze vluchthuizen of refuges vonden niet alleen de kloosterlingen veilige thuishaven, ook alle officiële documenten en waardevolle stukken werden daar ondergebracht. Beide kloosters hadden elk hun refugehuis in de toepasselijk genoemde Refugestraat. Het ‘Spijker’ op het einde van de straat is thans een hotel. De naam verwijst naar het Latijnse spicarium dat graanzolder betekent. Het graan was de cijns of belasting in natura dat aan de eigenaar moest worden betaald.

Stad van de Gildenbieren
Via de Michel Theysstraat kom je langs de oude gebouwen van Brouwerij Duysters. Een gevelsteen leert ons dat hier reeds gebrouwen werd in 1706. In Diest, de stad van de Gildenbieren, waren ruim 20 brouwerijen actief om elke gilde te voorzien van zijn bier. Hoewel in deze Oranjestad enkel tarwe- en witbieren werden gebrouwen, schakelde men in 1860-1870 over op de gekende donkere Diesterse bieren. Nu brouwt huisbrouwerij Loterbol hier zijn gelijknamig Straf streekbier.

Knappe gast met veel leute
De naam van Loterbol verwijst naar het historische Diesterse spotfiguurtje. Een ’bol’ is een knappe gast, die veel leute, of ‘lote’ maakt. In het houten koorgestoelte van de Diestse Sint-Sulpitiuskerk vind je nog afbeeldingen terug van ‘loterbollen’. De Loterbol nu is een ongefilterd bier van hoge gisting met een uitgesproken bittere smaak. De blonde Loterbol van 8% geurt fruitig en heeft een droge afdronk. Merk in de straat het bronzen beeld van een brouwersgast op dat symbool staat voor het rijke brouwersverleden van de Demerstad.

Genieten bij de begijnen van een Loterbol
Je bent ongeveer halverwege van de wandeling als je het begijnhof van Diest bereikt, dat sinds 2 december 1998 samen met de andere Vlaamse begijnhoven op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed prijkt. Wandel zeker eens door het strakke, uitgerokken dambordschema van dit stratenbegijnhof. De sobere gevelwanden staan in opvallend contrast met de barokke deuromlijstingen, bekroond met een heiligennis. Tal van artistieke inwoners brengen leven in het geheel. Binnen het begijnhof kun je in het Straf café Gasthof 1618 de blonde Loterbol van ’t vat degusteren. Neem even de tijd om de begijnenspreuken op de eerste verdieping te lezen van Kunstenaar Frans van Immerseel (1909-1978).

Ludieke nieuwsbrenger symboliseert unie van de Oranjesteden
Op de terugweg wandel je door het stadspark De Warande waar ooit de burcht stond van de eerste ‘Heren van Diest’. Onderweg passeer je de ‘Troubadour’ die symbool staat voor de unie van de Oranjesteden. Aan de overkant zie je nog de statige restanten van het Hof van Oranje-Nassau. De enige barokke kerk is de Sint-Barbarakerk waar een steen, afkomstig uit de catacomben van Rome, ingemetseld werd. Dit gebeurde ter ere van de heiligverklaring van Diestenaar Jan Berchmans. Alvorens aan te komen op je vertrekplaats zie je op het kruispunt van de Felix Moonstraat en de Ketelstraat 2 authentieke laatmiddeleeuwse vakwerkwoningen opgetrokken in hout en leembouw.

Verrassende Hagelandse provinciestadjes
Deze wandeling is één uit het handig wandelboekje ‘ontdek de Hagelandse stadjes’. 6 verrassende stadstochten laten je op een aangename manier de Hagelandse provinciestadjes ontdekken. Achteraan vind je voordeelbonnen voor een hapje, drankje of overnachting.

Maak kans op één van de acht weekendarrangementen in Vlaams-Brabant!
Tijdens de maanden juli en augustus zijn er om de twee weken telkens twee weekendarrangementen in Vlaams-Brabant te winnen! Deze zomerwedstrijd loopt over 4 wedstrijden, welke gespreid worden over de periode van 6 juli tot einde augustus 2010. Het antwoord op de hoofdvraag vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant. Onze redactie wenst je alvast veel succes. Wedstrijdlink: www.toerismevlaamsbrabant.be/info/redactionele-paginas/wedstrijd-2.jsp

PRAKTISCHE INFORMATIE
Een handig overzicht van alle bezienswaardigheden in Diest vind je via de website van Toerisme Vlaams-Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be/Diest
Link naar de wandelbrochure: www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen/oranjewandeling/index.jsp
Toerisme Diest | Grote Markt 1 | 3290 Diest | Tel +32 (0)13 35 32 74 | www.toerismediest.be

2 extra hartige tips van onze redactie:
Culinaire wandeling: Diest, mijn smaakvolle stad. De demerstad is Laureaat-Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land. Je komt naast cultuur en historie ook meer te weten over de favoriete restaurantjes en gerechten van de Diestse BV’s. Waar Guy Swinnen zijn vers fruitsapje gaat drinken, waar Felix Alen zijn culinaire ambities als chef-kok begon, welke verloren specialiteit Liliane Saint-Pierre graag eet, met welke lekkernij Kathleen Vandenhoudt opgroeide, wat een schepenmaaltijd was en wat men toen at, wat Mario Aerts graag drinkt na een fikse fietstocht en waarvan Jasper zoal kan genieten na een optreden.

In groep kun je een gids reserveren voor de Diestse bierproeverswandeling. Tijdens deze geleide tocht ontdek je het rijke bierbrouwersverleden en passeer je de stille getuigen van dit verleden. Om de verschillende Diesterse gerstenatten te proeven wordt er halt gehouden in verscheidene bruine cafés.

Leuke haltes
Gasthof 1618 | Begijnhof Diest | Kerkstraat 18, 3290 Diest | Tel. +32(0)13 67 77 80
www.gasthof1618.be
Café – Brouwerij Loterbol | M.Theysstraat 58A | 3290 Diest | www.loterbol.be

Bruno Loockx

  • Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.
  • Bruno Loockx schreef reeds 215 artikels voor Reisreporter.
  • De andere berichten van Bruno Loockx

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven