Wandelen door de eeuwen in Doornik
Delen

Samen met Tongeren is Doornik een van de oudste steden van België. Een wandeling door de stad is wandelen door de eeuwen heen. De prestigieuze gebouwen, de standbeelden en de gevels van de oude huizen: het zijn de vele stille getuigen van het bewogen verleden van Doornik.

De gang van de tijd
Om een beetje wegwijs te geraken in die unieke geschiedenis kun je een bezoek aan de stad best starten in het Office du Tourisme, aan de voet van het Belfort. Doornik bundelde haar meer dan 2000 jaar geschiedenis in een 20 minuten durende driedimensionaal klank- en lichtspel: Le couloir du Temps of de gang van de tijd, een knap gemaakt multimedia spektakel.

Majestueuze kathedraal
Het symbool van Doornik is haar majestueuze Onze-Lieve-Vrouwkathedraal die omwille van zijn enorme afmetingen, mooie afwerking en symmetrische opbouw wel eens vergeleken wordt met deze van Laon in Frankrijk, deze van Lincoln in Groot-Brittannië of deze van Speyer in Duitsland. Het is de enige kathedraal in België die als kathedraal werd gebouwd en niet achteraf die titel kreeg. De kathedraal bestaat uit een zeer oud Romaans gedeelte en het later gebouwde gotische koor. Beide delen zijn verbonden door een enorme dwarsbeuk. Merkwaardig zijn de gaanderijen op de eerste verdieping. Die waren bedoeld voor de talrijke pelgrims die in de Middeleeuwen naar Doornik afzakten. Op die manier konden ze in alle rust, zonder andere gelovigen te storen, hun heiligen vereren. Een luchtbrug –het privé bidvertrek van de bisschop- verbindt de kerk met het bisschoppelijk paleis. In het immense gebouw er tegenover woonden vroeger op de gelijkvloers bejaarde priesters van het bisdom.

Een wereldwonder
Wat u zeker moet bezoeken is de schatkamer en de aanpalende kapittelzaal, waar de kanunniken nog steeds vergaderen. Ze zijn via een afzonderlijke ingang te bereiken. Iedere generatie voorzag de kathedraal van een eigen opsmuk en van attributen voor de eredienst. Zo ontstond een kerkschat aan zilverwerk, schilderijen, ramen, wandtapijten, beeldhouwwerk, muziekinstrumenten, boeken en archief. Blikvanger is het gouden schrijn dat jaarlijks, op de tweede zondag van september, wordt meegedragen in de processie die rondtrekt door de stad. Het is een traditie die dateert van 1092, en op één jaar na, namelijk het jaar van de Beeldenstorm, ieder jaar plaats heeft. Nadat duizenden pestlijders in de kathedraal Onze-Lieve-Vrouw der zieken hadden aangeroepen, organiseerde de bisschop met succes een boeteprocessie. Hoewel de processie altijd haar godsdienstig karakter behield, is ze sinds mensengeheugenis het startsein van allerlei volksvermaak. Het gouden schrijn, een kunstwerk van Nicolaas van Verdun, is één van de zeven wereldwonderen van België. Tot het einde van de 19de eeuw was het met een verflaag bedekt, maar gelukkig in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Nog zo’n uniek kunstpareltje vinden we in de kapittelzaal. Hier hangt het oudste wandtapijt ter wereld. Het is een stripverhaal in Picard en dateert uit de 15de eeuw. Picard is een soort oud Frans. Het plaatselijk dialect is trouwens het Picardisch en niet het Waals.

Oudste Belfort van België
Voor de kathedraal van Doornik op de Vieux Marché staat het oudste Belfort van België, dat in 1200 werd gebouwd en 72 meter hoog is. Het was het symbool voor de vrijheid van een stad en diende als massacommunicatiemiddel. Zo mochten de burgers in het Belfort een eigen klok ophangen die diende om het volk op te roepen bij gevaar of feestelijkheden. Samen met de kathedraal behoort ze tot het werelderfgoed van de Unesco. Wie de moed heeft de tweehonderdvijfenzestig treden van de toren te beklimmen, wordt beloond met een prachtig panorama. Van hieruit zie je de acht andere kerken die de stad rijk is. Terug afgedaald naar de fraaie driehoekige markt kun je er enkele merkwaardige gebouwen bewonderen: vakkundig gerestaureerde huizen, de Lakenhal en een bijkomende conciërgewoning met een grote renaissancegevel.

Een groene stad
Bij mooi weer is het heerlijk wandelen langs de vernieuwde Scheldekaaien. Het is een echte wandelboulevard geworden met heel veel cafeetjes en restaurantjes. De Pont des Trous is een verbluffend staaltje van middeleeuwse, militaire architectuur. Hij maakte deel uit van de stadswal en verdedigde de ingang van de stad bij de Scheldeloop. Van de citadel, een souvenir van de Engelse overheersing, blijft enkel nog de grote ronde toren over die nu middenin een park met prachtige bomen staat. Doornik gaat er trouwens prat op een groene stad te zijn en telt zomaar eventjes 3.500 bomen, waarvan sommigen meer dan 200 jaar oud zijn.

Kunst en een Chinese alligator
Weinig steden in België hebben zulke grote verscheidenheid aan musea als Doornik. Het bijzonderste museum qua architectuur is het Musée des Beaux-Arts. Het werd gebouwd door Horta, de belangrijkste Belgische architect van de eeuwwisseling en in 1928 geopend. Het gebouw oogt sober, ingehouden en strak van belijning, helemaal anders dan de sierlijke bewegende lijnen die we van hem gewoon zijn. De schilder- en beeldhouwwerken omvatten zes eeuwen, vanaf de Primitieven tot en met de 20ste eeuw. Wil je graag kennismaken met de Chinese alligator? Dan moet je in het Museum voor Natuurlijke Historie zijn en het Vivarium zijn. Het neoklassiek Natuurhistorisch museum creëert de juiste sfeer voor een presentatie van haar verzameling opgezette dieren in ‘Natuurhistorische Kabinetten’ uit de vorige eeuw. Een tropische serre met orchideeën, varens, vleesetende planten en bromelia-achtigen boven een vijver met Chinese alligators, waterschildpadden en amfibieën vormt de overgang naar een vivarium met levende reptielen, kikvorsachtige, vissen, spinnen en insecten.

Volkse gebruiken
Dat Doornik leeft, zie je aan de vele volkse gebruiken en tradities. Net zoals in Rijsel, Douai, Leuze, Brussel en Antwerpen is verloren maandag (de maandag na Driekoningen), een feestdag. Elke familie komt dan samen voor een traditioneel avondmaal: gestoofd konijn met uien, pruimen, druiven en een salade van maïs met fijn gehakte rode kool, kleine schijfjes gekookte en in azijn gedrenkte biet en in de oven gebruinde ajuin. Op Goede Vrijdag worden de Scheldekaaien en aangrenzende straten omgetoverd tot bloementapijten, die veel volk lokken. De tweede zondag van september kleurt de Grote processie in de namiddag de Doornikse straten. Begin juni gaan de reuzen uit in een historische en folkloristische stoet. En tijdens de Kerstnacht krijgen de kinderen Coquilles, dit zijn taarten in de vorm van een in luiers gewikkelde baby’s.

PRAKTISCH INFO
Office du Toerisme
| 14 Vieux Marché aux Poteries | 7500 Doornik
Internet: www.tournai.be

Hoe ernaartoe?
Brussel-Doornik 86 km
Richting Mons tot afrit 22, dan richting Tournai op de E428

Eten en drinken
Brasserie-Restaurant Le Beffroi
| Grote Markt 15 | 7500 Doornik
Internet: www.brasserielebeffroi.be

Overnachten
B&B Les secrets de la vie
| Impasse Delehouzée 2 | 7760 Celles (les-Tournais)
Internet: www.lessecretsdelavie.be

Aanraders in de omgeving
l’Hôpital Notre-Dame à la Rose
in Lessines: www.notredamealarose.com
Brasserie Dubuisson:
www.br-dubuisson.com
Jardins de la Grange
in Ellezelles: www.lesjardinsdelagrange.be
La Maison des Plantes medicinale
in Flobecq: www.maisondesplantes.be
Slakkenkwekerij L’Escargot d’or
in Kai

Foto’s: © Frans Oyen

Miet Waes

 • Miet Waes schreef reeds 59 artikels voor Reisreporter.
 • De andere berichten van Miet Waes

Commentaar

1 reactie op “Wandelen door de eeuwen in Doornik”

 • Frans wolbert zegt:

  Dag Miet Waes,
  niet dat ik een commentaar heb maar wel dat ik door een wedstrijd nu al heel veel over Belgie heb gelezen en gezien op internet.
  Dat maakt dat ik zeker nog enkele reizen zal maken naar belgie.
  omdat het een wedstrijd betreft opgezet door motor en tourisme. heb ik een vraag aan het belfort in Doornik,(toernai) zit een gedenkplaat deze herinnert aan, en dan volgen 4 keuzeantwoorden; het 750 jarif bestaan van het Belfort of 1900 jaar doornik of 150 jaar belgie of de bevrijding van 1945.
  een van deze is het en ik durf zelfs niet te gokken.
  Ik kom zeker naar Doornik vroeg of laat. maar kunt u mij uitsluitsle geven. Ik ben u zeer erkentelijk las u moeite zoudt willen nemen. Met een hartelijke groet uit Zutphen in Nederland. Ik doe hier nog mijn tel.nr’s 0575529907 en 06.48745525 (Nederland is +31)

Schrijf een reactie

terug naar boven