Groots wandelfeest in Zuid-Dijleland
Delen

Naar analogie met de succesvolle fietsnetwerken opent op 26 juni in het Dijlegebied een wandelnetwerk. 232 knooppunten verbinden 300 km zogenaamde trage wegen – opgesplitst in trajecten van 3 tot 5 km – met elkaar. Een overzichtelijke wandelkaart en bijhorende beschrijvende gids laten de wandelaar toe een eigen tocht uit te stippelen.

Het resultaat van goede samenwerking
Regionaal Landschap Dijleland selecteerde samen met de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos de mooiste, rustige en veilige wegen uit de gemeenten Bierbeek, Bertem, Huldenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren en verenigde ze in een samenhangend netwerk. Toerisme Vlaams-Brabant bewegwijzerde het ganse parcours en zorgde voor een wandelkaart en informatiegids, die tegen € 9 te koop worden aangeboden in de boekhandel en bij de toeristische diensten. Europa zag dat het goed was en subsidieerde het project.

Breed overleg met experten
De expertise en terreinkennis van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud en van Natuurpunt werden benut om uit de talrijke onverharde en verkeersluwe veld- en voetwegen, die de streek rijk is, de uiteindelijke selectie te maken in de hoop dat het succes van het wandelnetwerk een stimulans zal zijn om deze trage wegen niet alleen te behouden maar – waar nodig – ook in ere te herstellen. Het ontwerpwandelnetwerk werd uitvoerig besproken met de landbouwsector,  wildbeheereenheden, toeristische verenigingen en wandelclubs.

Het wandelgebied
Zuid-Dijleland is één van de mooiste wandelgebieden in het hart van Vlaams-Brabant. Met de Dijle als leidraad kan men er dwalen door uitgestrekte bossen, zwerven over aarden wegen en verdwijnen in holle wegen. Landbouwdorpen van weleer zijn inmiddels geëvolueerd naar rustige, landelijke woondorpen. Boven op het Brabants leemplateau overschouwt men een lappendeken van velden, begrensd in het oosten door het Meerdaalwoud en Heverleebos en in het westen door het Zoniënwoud, de longen van het Dijleland.

Blikvangers
Op zijn weg ontmoet de wandelaar vaak prachtige erfgoedparels, soms met koninklijke charme zoals het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Dan weer met een religieuze inslag, zoals de oude Veronakapel in Leefdaal of de abdij van ‘t Park in Herverlee, of met een historische waarde, zoals de eeuwenoude Romaanse kerkjes en de machtige vierkantshoeve het Hof de Oudevoorde in Vossem. In Overijse, Tervuren en Huldenberg glinsteren dan weer druivenserres als echte blikvangers in een wijds panorama.

Zwette Jean
Af en toe sluit het wandelnetwerk aan bij de trambedding van ‘Zwarte Jean’ of ‘Zwette Jean’ in de volksmond. Het traject waar van 1905 tot 1957 een stoomtram reed, is vandaag een langgerekt natuurgebied. Meer natuur vindt je ook in de Doode Bemde, een paradijs voor watervogels, het Grootbroek, Rodebos & Laanvallei.

Persvoorstelling
Op 13 juni 2011 stelden de vier samenwerkende verenigingen hun gezamenlijk project voor aan de pers in het Spaans Dak te Oud-Heverlee. Namens de Vlaamse Landmaatschappij situeerde Chris Taes het nieuwe netwerk in een van oudsher geliefde wandelstreek. Stijn Messiaen belichtte de rol van de Vlaamse Landmaatschappij in dit project. Boswachter Bart Meuleman verheugde zich omdat het project past in hun streven om bezoekers van bos en natuurgebieden te boeien. Monique Swinnen kondigde de officiële opening op 26 juni aan.

Officiële opening
Op zondag 26 juni opent het netwerk officieel met een groots feest in Sint-Agatha-Rode van 14u tot 18u. Dan liggen er langs enkele lussen van het wandelnetwerk haltes, waar men geconfronteerd wordt met ‘De natuur-dicht-bij-jou’, straattheater of streekgeschiedenis. Op terrasjes worden streekhapjes en -drankjes geserveerd. De tentoonstelling ‘Met stoom en mazout’ rakelt herinneringen aan ‘Zwarte Jean’ op. Voor de kleinsten zijn er een springkasteel, grime en zelfs clown Pleks. Een zoektocht levert kans op een gratis weekendje weg.

PRAKTISCHE INFO
Regionaal Landschap Dijleland vzw
| Tel: +32 (0)16 40 85 58
Internet: www.rld.be

Tekst: © Miet Waes
Foto’s: © Frans Oyen

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven