25 kant-en-klare weekendtrips dichtbij
Delen

In 2011 verscheen de eerder lijvige reisgids De Weekendbijbel op de markt. De omslag van de publicatie zag er alvast veelbelovend uit met het opschrift ‘kant-en-klare weekendtrips dichtbij. Reisreporter zette zijn tanden in het boek en geeft je in dit artikel de praktische bevindingen ervan mee.

Aanstekelijk enthousiasme van auteurs
De schrijvers van de lijvige Weekendbijbel garanderen je nog voor je het boek goed en wel open hebt geslagen een hernieuwde reiszin die zal resulteren in een wekelijkse avontuurlijke onderneming. Dat klinkt behoorlijk ambitieus voor wederom een reisgids, maar ach, een boek van dergelijk formaat aanprijzen met de nodige dosis enthousiasme kan nooit kwaad. De kleurrijke, uitnodigende harde kaft werkt je ondertussen opgewekte nieuwsgierigheid naar de inhoud alleen maar verder in de hand.

Gepromoveerd tot het nachtkastje
De cover van de reisgids gaf met zijn korte beschrijving en gestructureerd overzicht van besproken bestemmingen reeds een overzichtelijke indruk. Die trend zet zich wonderwel verder doorheen het hele boek. Dat aspect brengt in het doorgaans drukke kluwen van schreeuwerige reisaanbiedingen en overdreven idyllische of kleurspattende vakantiekiekjes een aangename rust in je hoofd. Hierdoor leest de gids haast even vlotjes weg als een ordinair boek. Bij mij promoveerde dit werk al van de kille boekenplank tot mijn drukbezochte nachtkastje.

Tekst en beeld zorgvuldig afgewogen
Het rijkelijke beeldmateriaal is afkomstig van een kleine honderd artiesten of ondernemingen. Toch werd er duidelijk nauwgezet geselecteerd voor opname in De Weekendbijbel, want geen enkele afdruk leunt aan bij het platte commerciële werk. De prenten zijn doorgaans groot, maar zorgvuldig afgewogen in het tekstuele kader van de bladspiegel. Her en der vind je zelfs wegenkaarten terug die de genoemde adresjes in de bijhorende paragrafen duidelijk situeren.

Inspiratiebron in tijden van crisis
Inhoudelijk komen de auteurs hun beloftes na. Dat je er spontaan al je weekends door zou volboeken met de voorgestelde trips, is helaas een overstatement. Maar het helpt je in ieder geval wel al aardig op weg. De vijfentwintig uitgestippelde weekends verlenen je de nodige inspiratie en leiden je tot activiteiten waar je anders waarschijnlijk nooit zelf aan had gedacht. Daarnaast is het een pluspunt, zeker met de crisis in het achterhoofd, dat dit schrijfsel zich beperkt tot reizen binnen de 300 kilometer van huis.

Onconventioneel reisadvies
Tal van populaire bestemmingen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië worden onconventioneel uit de doeken gedaan. Elk reisdoel vangt aan met een korte, hoewel overtuigende beschrijving, ondersteund door een sfeerfoto. Daarna krijg je de meest aangeraden, maar daarom niet drukst bezochte of prijzigste overnachtingsmogelijkheden op een dienblaadje gepresenteerd. En wie reizen zegt, zegt ook meteen proeven van de lokale gastronomie. Dus culinaire aanbevelingen mochten niet ontbreken. Tenslotte krijg je een uitgebreid aanbod van activiteiten en bezienswaardigheden, aangevuld met de nodige praktische info onder ogen.

Zo simpel kan het zijn
De Weekendbijbel levert mooi bewijs dat het doornemen van reisadviezen, hotels, eetgelegenheden, toeristische activiteiten en zo meer niet nota bene een ware uitputtingsslag hoeft te zijn. Soms mag je een boek beoordelen op zijn uiterlijk, het met een gerust hart openslaan en op diezelfde manier doorlezen. De Weekendbijbel is het schoolvoorbeeld van een eerlijke, mooie gids die je directe woonomgeving opleukt, in plaats van te verdwijnen in een lade met tientallen andere wegwijzers. Zo hoort het en zo simpel kan het zijn.


PRAKTISCHE INFO

Auteurs : Sophie Allegaert, Bas Beekman, Santine De Meester, Dirk De Moor, Guide Elias, Georges Gielen en Angélique Van Der Horst.
Uitvoering : Harde kaft, gebonden met kleurenfoto’s
Aantal bladzijden : 384 pagina’s
ISBN nummer : 978-90-209-9631-9
Uitgeverij : Uitgeverij Lannoo
Prijs per gids : € 29,99

Foto: © Uitgeverij Lannoo/Corbis Images & Bernd Vogel
Tekst: © Lieselotte Wröbel

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven