Dwars door de Kempen
Delen

Grote Routepaden, de Vlaamse organisatie voor wandelen en fietsen over lange afstand, stelt een nieuwe wandelgids voor met als thema de Kempen. Voor het eerst beschrijft deze topogids niet één maar twee wandelwegen, namelijk het Sniederspad van Antwerpen naar Bladel (Nederland) en de streek tussen Herentals en Baarle-Hertog.

In het voetspoor van Renier Snieders
Het eerste deel van de wandelgids behandelt GR 565, het Sniederspad (121 km), genoemd naar de in Bladel geboren schrijver Renier Snieders. Hoewel hij niet meteen de meest gekende auteur is, schreef hij in de 19de eeuw tal van romans over het Kempense dorpsleven. Samen met onder anderen Hendrik Conscience mag hij gezien worden als een van de grondleggers van het Vlaamse volksschrijven.

Van stad tot platteland
De aandacht voor de historische achtergrond en het plattelandsleven uit de boeken van Renier Snieders komt mooi tot uiting in de uitwerking van het wandelpad. Je krijgt een divers palet van landschappen en dorpsgezichten aangeboden, onder meer in Zoersel, Retie en Bladel. Maar ook de invloed van de rijke stadscultuur laat zich voelen. Zo start het pad aan kasteel Rivierenhof in Deurne, loopt het langs het classicistische Zoerselhof en kringelt het door het centrum van de kaartenstad Turnhout.

Een lus door de Kempen
Het tweede deel van de topogids beschrijft een grote lus van 253 km door de Kempen. Start- en eindpunt liggen in Herentals en de route brengt je via dorpjes als Tielen, Ravels en Poppel naar Baarle-Hertog/Nassau. Terugkeren doe je onder meer via Hoogstraten, Rijkevorsel, Westmalle en Zoersel.

Mooie natuur en Kempense troeven
Als je hier komt wandelen, merk je al snel dat deze regio meer biedt dan enkel rust en stilte. De schoonheid van natuurgebieden als de Hoge Rielen en het Turnhouts Vennengebied wordt afgewisseld met sterke Kempense troeven. Zo maak je kennis met recreatiepark De Lilse Bergen, het dubbele grensdorp Baarle-Hertog en Baarle-Nassau en het prachtige centrum van Hoogstraten. Ook ontdek je restaurant Het Boshuisje in het vermaarde Zoerselbos, dat het decor vormde voor talloze avonturen in de boeken van Hendrik Conscience.

Boeiend en praktisch
Met deze boeiende wandelgids levert Grote Routepaden weer een sterk staaltje wandelplezier af. Je krijgt twee wandelroutes voor de prijs van één, met tal van praktische tips en toeristische informatie. Als extraatje geeft de gids ook nog 37 suggesties voor dagtochten met het openbaar vervoer. Ook heel wat informatie over eet-, drink- en slaapgelegenheden werd in het boek opgenomen. Een topper van een topogids!

PRAKTISCHE INFO

Titel : GR 565 ‘Sniederspad’ & Streek GR Kempen
Auteur : Freddy Tuerlinckx
Uitvoering : Paperback
Aantal bladzijden : 200
ISBN nummer : 9789081 396431
Uitgeverij : Grote Routepaden vzw
Prijs per gids : € 18,00

Tekst: © Steven Loockx

Commentaar

Schrijf een reactie

terug naar boven